Мухи окремо від котлет, або чому 25 годин = 25 уроків.

Про те, як знання нормативної бази впливає на укладання асистентом вчителя графіку роботи.
Одне з дискусійних питань роботи асистента вчителя – укладання графіку роботи. Суперечки щодо цього не раз виникали та ще виникатимуть в спеціалізованих групах у соцмережах. Масло у вогонь підливають «експерти», що впевнено стверджують, що у 25 годин роботи асистента входять всі види його діяльності.
Для початку потрібно розуміти, що робочий час асистента вчителя (як і будь-якого педагогічного працівника) та його педагогічне навантаження – не одне й те саме.
Педагогічне навантаження вчителя та асистента вчителя – це час на тиждень, призначений для здійснення навчально-виховного процесу. Для вчителя – це 18 годин на тиждень, відповідно до Закону «Про повну загальну середню освіту», а педагогічне навантаження асистента вчителя – 25 годин ( про це говорить так само ЗУ «Про повну загальну середню освіту»). Педагогічне навантаження рахується в академічних годинах і обчислюється кількістю уроків, а робочий час – в астрономічних годинах. Педагогічне навантаження входить до загальної кількості робочих годин асистента вчителя. Педагогічне навантаження асистента вчителя на день може бути різним, тобто це не обов’язково 5 уроків (якщо ви працюєте на середній або старшій школі). Всі інші види роботи (такі як ведення документації, консультації з батьками, співпраця з вчителями та іншими спеціалістами і співробітниками ІРЦ, самоосвіта, методична робота, участь в педагогічних нарадах та методичних об’єднаннях) – не входять в педагогічне навантаження і є іншими видами педагогічної діяльності, які, дуже часто, можуть виконуватися поза стінами закладу освіти.
Відповідно до Трудового Кодексу України (стаття 50), тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Але асистенти вчителя, як педагогічні працівники, належать до категорії працівників, що мають право на скорочений робочий час (Відповідно до ст. 51 КЗпП). А ось на скільки він скорочений – це питання до вашого керівництва. Відштовхуючись від цього, і треба складати свій робочий графік.

Коментарі