Навіщо асистенту вчителя річний план роботи або 5 кроків, як зробити річний план «живим» документом


Річний план асистента вчителя є важливим інструментом, який допомагає йому організовувати роботу протягом навчального року і досягати успішних результатів у роботі з учнями та співпраці з вчителем. Річний план є корисним, тому що:
✔ Допомагає організувати робочий процес і визначати пріоритети. Він структурує завдання та дозволяє планувати час і ресурси ефективніше.
✔ Допомагає встановити конкретні цілі і завдання на навчальний рік.
✔ Завдяки річному плану асистент може слідкувати за своїми досягненнями та вчасно коригувати плани. 
✔ Наявність актуального річного плану допомагає при складанні звіту.
✔ Допомагає «зблизити» робочі плани асистента та вчителя, забезпечуючи кращу співпрацю.

Часто річний план асистента складається «для галочки», роздруковується та припадає пилом протягом усього навчального року. Як зробити річний план «живим документом»?

Крок 1. Аналізуйте потреби і очікування. 
Спілкуйтесь з вчителем та адміністрацією, щоб з’ясувати, які потреби виникають, які завдання пріоритетні і які очікування від асистента.

Крок 2. Визначте головну мету роботи. 
Наприклад, допомога класному керівнику в організації навчально-виховного процесу, допомога в організації виховних заходів, допомога учням з особливими освітніми потребами в соціалізації, покращення успішності учнів тощо.

Крок 3. Сформулюйте завдання і цілі. 
Напишіть конкретні цілі, які допоможуть досягнути вашої мети. За потреби розбийте їх на на менші кроки і завдання. Враховуйте також можливі дедлайни та важливі події в житті класу (виховні заходи, дні народження учнів) та навчального закладу. 

В новому навчальному році при написанні річного плану стане у нагоді Робочий календар вчителя/вихователя на 2023-2024 рік 

Крок 4. Визначте ресурси, якими ви можете користуватися (матеріали, підручники, технічні засоби тощо). 
Методичну та самоосвітню роботу також дуже зручно фіксувати в річному плані.

Крок 5. Постійно оновлюйте план та аналізуйте прогрес. 
Аби річний план став «живим» документом, внесіть необхідні корективи згідно з розвитком ситуації, потребами учнів та іншими факторами. Дуже зручно розміщувати річний план роботи на Google-диску, надавши до нього доступ адміністрації. Регулярно оцінюйте свій прогрес у виконанні річного плану, аналізуйте результати та вносьте необхідні зміни.

«Живий» річний план роботи – це інструмент, що допомагає орієнтуватися в навчальному процесі, досягати кращих результатів та звітуватися.

Допоможе у складанні річного плану Хронологія роботи асистента вчителя 

Безкоштовно завантажити річний план роботи асистента вчителя на 2023-2024 н.р. можна тут - 
https://cutt.ly/owguNvJc

Коментарі