Інтерактивне навчання: онлайн-ігри про кібербезпеку





Влітку діти і підлітки більше часу проводять в Інтернеті. Вони шукають тут нових друзів, що може призводити до контактів з потенційно небезпечними людьми. Через зайнятість на роботі або інші обов'язки, батьки можуть мати менше можливостей контролювати онлайн-активність своїх дітей. Це створює ризик того, що підлітки можуть бути залучені в небезпечні ситуації без належного нагляду.

Тому в нагоді стане наступна підбірка - ці ігри націлені на те, щоб зробити процес навчання безпеки в Інтернеті цікавим та інтерактивним, допомагаючи підліткам засвоїти важливі навички через гру.

1. Interland - розроблена Google, ця гра є частиною програми "Be Internet Awesome". Вона складається з кількох міні-ігор, які навчають дітей основам інтернет-безпеки, включаючи захист особистих даних, розпізнавання фішингових атак та вміння критично оцінювати інформацію.

2. Медіаосвітню онлайн-гру "Пригоди Літератуса" створив Центр медіаіціатив (Вірменія), а українську версію — Академія української преси. Її головний герой — юний принц Літератус. Гра складається із 10 рівнів. Герой проходить 10 світів в пошуках своєї коханої Верітас, викраденої Маніпулісом. Йому доводиться оцінити достовірність і правдивість інформації, яка йому трапляється, перевірити та знайти правду. Допоможіть Літератусу пройти його шлях: читайте оповідання і знаходьте предмети. Наприкінці гри можна дізнатися, чи компетентний ти медіаспоживач?

3. Чудова безкоштовна інтерактивна добірку для Дня безпеки в Інтернеті (початкова школа).

4. За покликанням - чудовий інтерактивний урок-гра "Як не втрапити в халепу в Інтернеті"
5. Збірка «Безпекав Інтернеті» для дітей 7-10 років, кожен розділ якої містить:

✔ коротке анімаційне відео

✔ схему обговорення для батьків та вчителів (фактично анкету для дітей)

✔ вікторину Kahoot! для закріплення вивченого

✔ робочий аркуш — веселе й корисне домашнє завдання, яке можна робити всією сім’єю

6. Освітній серіал «Про кібербулінг» для підлітків, переглянувши який можна зрозуміти, як виглядає кібербулінг, які його причини та потенційні наслідки, та як припинити булінг в Інтернеті.

7. У 2021 році #stop_sexтинг представив першу в Україні та світі віртуальну реальність про безпеку дітей в інтернеті “(Не)дитячі онлайн-стосунки”. Завантажити ПК програму для проходження квесту віртуальної реальності можна за посиланням: https://stop-sexting.in.ua/adult/virtualna-realnist/

8. Spoofy – це чудовий інструмент, який в ігровій формі допоможе підвищити поінформованість школярів про безпеку і Інтернеті. «Spoofy розповідає дітям про загрози, які можна зустріти в інтернеті, вчить правилам поведінки в глобальній мережі, а також знайомить із багатьма іншими темами пов’язаними зі смарт-пристроями. Цікаво, повчально та безкоштовно! Ця гра – благодійний проєкт, у створенні якого взяли участь біженці з України.»

9. Онлайн-гра «Вижити в Інтернеті – місія(не)здійсненна”: допоможе дізнатися, чи зможеш ти вижити і Інтернеті.

10. Нова інтерактивна гра з кібербезпеки для підлітків - https://game.shotam.info


Коментарі