Цифрові сходинки до множення: як перетворити таблицю множення на захопливу гру



Дистанційне навчання – неабиякий виклик для українських педагогів. І не лише тому, що кожний урок – «відкритий» і на нього в будь-який момент можуть завітати батьки та адміністрація, а й тому, що це вимагає від вчителя не лише педагогічних і методичних, а також цифрових компетенцій.

Щодо останнього – сьогодні існує безліч інформації й інтерактивних онлайн-ресурсів, за допомогою яких ваш урок перетвориться на сучасний і цікавий захід.

Сьогодні детально зупинимось на інтерактивних тренажерах та іграх для вивчення та повторення таблиці множення на онлайн-уроках.
☑ Перше місце у списку посідають гейміфіковані платформи. До прикладу, Розумники, https://learning.ua, https://www.matific.com , Вивчаю не чекаю надають безліч різноманітних і цікавих ігор на засвоєння таблиці множення. Авторські ігри Самоучка також допоможуть у створенні цікавого уроку.

☑ За допомогою конструкторів завдань (таких як https://wordwall.net , https://learningapps.org та https://www.liveworksheets.com ) можна відшукати або самостійно створити безліч інтерактиву за вказаною темою на будь-який колір і смак.

☑ Багато інтерактивних тренажерів на множення і ділення можна знайти на Educ

Електронний помічник вчителя – ще один цікавий онлайн-інструмент, де є інтерактивні тренажери на множення і ділення. Перед початком роботи з тренажером необхідно встановити таймер. Перевагою є великі цифри.

☑ Розвиваючі посібники на множення і ділення представлені на сайті Розвиток дитини у вигляді практичних завдань онлайн.

☑ Інструмент для практики множення та ділення з вражаючими вправами та іграми на Mozaik education. Потрібна реєстрація.

☑ У безкоштовному пакеті сайту alaba трапляються ігри на дії множення і ділення - https://alaba.op.ua/igri/diyi-mnozhennya-ta-dilennya

Інтерактивні завдання на множення і ділення допоможуть школярам закріпити отримані навички. Необхідно перетягувати потрібні для відповіді цифри на свої місця. По закінченню гри можна побачити свої результати з кількістю правильних відповідей і кількістю спроб.

☑ Онлайн-тренажери переведення додавання у множення та безліч різноманітних онлайн-тренажерів на множення і ділення - https://novatika.org/uk/3-klas/

☑ Гра «Магічне множення» підійде учням, що вже мають навички множення. Щоб знайти правильно відповідь, потрібно рухатися по ігровій зоні і встигнути відповісти до того, як спрацює таймер. Кожний раз, коли відповідь правильна, чарівник вимовляє магічне заклинання і перетворюється на скарб.

Флеш-картки множення гарно підходять для демонстрації множення цілому класу. З допомогою цієї гри процес можна унаочнити – в грі надається наочне уявлення, які учні можуть використовувати для підрахунку відповіді.

☑ Робота з інтерактивною таблицею «Встав число» допоможе запам’ятати таблицю множення. Необхідно перетягувати числа так, щоб відповідь була правильною. Якщо таблиця заповнена правильно – на цифрових кнопках вгорі з’явиться зелена галочка. Крім того, робота з таблицею допомагає учням побачити закономірність множення.

☑ Рівняння на множення і ділення покращують знання таблиці множення. В процесі гри з пропущеними числами учні добирають потрібний дільник або множник і тренують свої математичні навички.

☑ Важливим засобом наочності в процесі вивчення математики є таблиці. Інтерактивна таблиця множення та Пошук скарбів множення стане незамінним помічником в процесі вивчення цієї теми.

☑ Ігри «Стрибаючі пінгвіни» , «Використовуй множення», «Математичні монстри», «Музичні інструменти», «Морські змагання», «Космічні перегони» та багато інших перетворюють нудне вивчення таблиці множення на веселі пригоди.

☑ Вчити табличку множення за допомогою кубиків? Можливо і потрібно! Це можна робити декількома способами. Найпростіший – підкидання кубиків онлайн. Кількість та вигляд кубиків можна обирати самостійно відповідно до мети уроку.

Інший спосіб унаочнити принцип множення за допомогою кубиків – гра «Захоплення земель». Для неї необхідно вивести на екран поле в клітинку. Підкидаючи кубики по черзі, два гравця перемножають числа, що випали на кубиках, та за допомогою коментарів зафарбовують відповідну кількість клітинок. Перемагає той гравець, що зафарбував більшу кількість клітинок.


Не менш цікавими є ігрові поля «Хрестики-нулики» та «Веселе множення» (з сайту "Розвиток дитини"), а також інші, подібні до них. В основі останнього також використовується принцип підкидання кубику та зафарбовування клітинок з відповідями.

Всі розглянуті онлайн- інструменти додають елементи гри до процесу вивчення таблиці множення та перетворюють процес навчання на захопливу гру, тому можуть бути корисними під час онлайн-уроків.


Коментарі