Про важливість першої онлайн-зустрічі або 5 причин, чому варто познайомитися онлайн

Зовсім скоро пролунає Перший дзвоник і почнеться навчання. Багато дітей з особливими освітніми потребами також опиняться за шкільними партами поряд з нормотиповими ровесниками. Як буде проходити їх адаптація – залежить від багатьох чинників.


Знайомство вчителя і асистента з учнями з особливими освітніми потребами та їх батьками саме перед початком нового навчального року надзвичайно важливе для успішного навчання та підтримки цих дітей, тому що:
1. Зустріч до початку навчання дозволяє вчителю та асистенту краще зрозуміти потреби учнів та підходи, методи та ресурси, які будуть ефективними. Знайомство дає можливість визначити, як саме підтримати учнів онлайн для досягнення найкращих результатів.
2. Допомагає побудувати довірливі стосунки та створити відчуття безпеки, що полегшує адаптацію.
3. Вчитель та асистент можуть заздалегідь отримати батьківську підтримку: обговорення специфічних проблем учнів та отримання від батьків додаткової інформації допомагає у плануванні та наданні підтримки в освітньому процесі.

Загалом, знайомство з учнями з особливими освітніми потребами до початку нового навчального року є ключовим для створення сприятливого навчального середовища. Свою цінність мають як офлайн, так і онлайн зустрічі, оскільки вони доповнюють одна одну.

Онлайн-зустріч з учнями з особливими освітніми потребами важлива і має свої переваги:
1. Розуміння потреб учнів – онлайн-спілкування допомагає зрозуміти рівень знань та потреби учня, його спеціальні інтереси і можливості працювати онлайн.
2. Перші позитивні враження, які отримано від зустрічі в онлайн-форматі з елементами геймінгу та інтерактивних вправ, можуть покращити навчальну мотивацію учнів, зацікавити їх.
3. Підготовка до онлайн-навчання. Навіть якщо у вашій школі навчання буде відбуватися офлайн, ви не можете бути впевнені в тому, що так буде протягом усього навчального року. Знайомство з вчителем і асистентом онлайн допоможе учням краще зрозуміти як користуватися онлайн-ресурсами та інструментами, що будуть використовуватися під час онлайн-навчання. Опанування сучасних інструментів дистанційного навчання надважливе для вчителя, асистента і учнів.
Як зробити дистанційку інклюзивною: практичні поради і цифрові лайфхаки.

4. Розширення навичок комунікації. Онлайн-навчання та спілкування вимагає від учнів формування навичок віртуальної комунікації, що є актуальним і важливим в сучасному світі.
5. Гнучкість – знайомство можна здійснити в зручний для учнів і вчителя та асистента час навіть якщо ви на різних континентах.

Пам’ятайте: онлайн-знайомство з учнями з особливими освітніми потребами є важливим і значущим етапом перед навчанням і доповнює спілкування та знайомство офлайн.

Коментарі